Важливі поради програмістам для кар'єрного зростання: ТОП-5

Для багатьох кар’єра в ІТ – це лише про технічні навички. Головне кодити, працювати 24 на 7, бажано без вихідних та зміни картинки. Насправді програмістам потрібна система, яка допоможе їм піднятися.

До неї входить прокачування м’яких навичок, навчання, дослідження трендів, пошук однодумців і т. д. Сьогодні ми висвітлимо ТОП 5 порад, які допоможуть вам у досягненні успішної та багатообіцяючої кар’єри у програмуванні.

1. Не порівнюйте себе з іншими

Кожен програміст унікальний, і він має свої сильні сторони і слабкі сторони. Порівнювання себе з іншими може призвести до недооцінки власних досягнень та вмінь та багато гіршого. Ви просто ганятиметеся за неіснуючим еталоном, який встигає робити все – тут і зараз. Але ніхто не розповість скільки насправді косяків у його роботі, скільки років він працює джуном чи мідлом, але за те ці три-чотири рутинні завдання він робимо дуже швидко або скільки років він йшов до успіху, можливо він програмує з 10 років і ось тільки в 35 став асом, пройшовши безліч доріг і прочитавши кілька десятків книг.


Чи потрібний вам такий шлях? Ви інша людина зі своїм темпом та зі своїми унікальностями. Зосереджуючись на власних цілях та досягненнях, ви створюєте здоровішу основу для кар’єрного зростання. Так, важливо вчитися, розвиватися, приділяти багато часу програмуванню та інше. Але ніколи не забувайте про життя та про рідних поза кодом. Інакше це прямий шлях до вигоряння, втрати інтересу та розчарування.

Розвивайте нетворкінг

Через нетворкінг можна знаходити потенційних партнерів для спільної роботи над проектами чи просто клієнтів. Це ключ до підвищення вашої впізнаваності. Чим більше людей у потрібних колах знатимуть про те, що ви ІТ спеціаліст, тим більше шансів вам знайти роботу. Приєднуйтесь до локальних чи онлайн-спільнот програмістів, берете участь у конференціях та форумах, знайдіть місцеве ком’юніті у кафе чи коворкінгу. Спробуйте охопити якнайбільше каналів сприяють розширенню кола спілкування та створенню довгострокових зв’язків.


Багато хто втрачає нетворкінг, даремно не звертаючи на нього уваги. Але це дуже важливо, тим більше що в IT-сфері це робити набагато простіше, ніж у будь-якій іншій. Крім того, знайомство з іншими програмістами надає можливість отримувати зворотний зв’язок та консультації щодо своєї роботи. Це допоможе покращити свої навички та підходи до вирішення завдань.

Відходьте від фрілансу якомога раніше

Фріланс – це чудовий спосіб розпочати кар’єру, але тривала залежність від нього може мати свої ризики. І це пов’язано не лише з нестабільним потоком замовлень, фінансовою нестабільністю та роботою овертайм. На пошук замовника йде дуже багато сил та часу. Згодом вигоряння настає вже на цьому етапі. Як результат, навіть якщо часом замовлень багато і все стабільно, ви опиняєтесь у замкнутому колі. У вас немає жодної об’єктивності до себе, як до професіонала, ви просто виснажує себе, намагаючись утримати замовника, догодити йому, а потім починає падати якість робіт і кожен проект починаєте здавати під грифом “і так піде!” Якщо дійдете цього етапу – навряд чи зможете повернути все і просто підете з професії.

Знайдіть наставника

Пошук наставника може суттєво прискорити процес професійного зростання та розвитку у сфері програмування. Адже досвідчена людина може поділитися своїм досвідом і направити вас у потрібному напрямку, допомогти уникнути типових помилок, з якими він стикався на своєму шляху та дати зворотний зв’язок про вашу роботу. А ви, усвідомлюючи, що у вас тепер є підтримка, більш мотивовані розвиватися і прагнути до своїх цілей.


Найкраще, якщо вашим наставником буде людина, якій ви довіряєте – друг, родич, колега та ін. Так вам буде легше комунікувати, але знайомих айтішників немає – пошукайте місцеві або онлайн-ком’юніті.

Виберіть одну з популярних мов програмування

Дана порада буде більш корисною початківцям розробникам. Вибір популярних мов програмування може бути стратегічним рішенням програміста. Особливо якщо метою є реальне кар’єрне зростання та участь у широкому колі проектів. Оцініть поточні тренди та відстежуйте новини, розгляньте запит на ринку праці та оцініть актуальні вакансії. Чим більший попит роботодавців на конкретну мову – тим більше шансів отримати роботу і рости в ній. Ну і звичайно, враховуйте свої власні інтереси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *